Falköping

71-åring döms för dödsolycka

Uppdaterad 15:28
En 71-årig kvinna från Falköpings kommun dömdes idag av Skövde tingsrätt för vållande till annans död.
Och samtidigt förbereds nu arbetet med att bygga om korsningen där olyckan skedde.

Det var runt 18-tiden den 8 januari i år som den 71-åriga kvinnan körde på Odengatan in mot centrala Falköping. Det var mörkt och regnigt, och gatubelysningen var tänd.

Vid trafikljusen i korsningen med Hollendergatan svängde kvinnan in på Hollendergatan och körde där på en 65-årig kvinnan som till fots korsade gatan.

Den skadade kvinnan fördes till Kärnsjukhuset i Skövde och avled där tre timmar senare. Enligt utlåtandet från Rättsmedicinalverket orsakades hennes död av skall- och hjärnskador.

Bestred åtalet
Den 71-åriga kvinnan erkände i tingsrätten att hon kört på den andra kvinnan men bestred att hon skulle varit så ouppmärksam att hon skulle fällas för vållande till annans död. Hon förklarade att hon inte såg kvinnan innan hon körde på henne och att hon inte vet vilket håll kvinnan kom ifrån.

Tingsrätten skriver i sin dom att den 71-åriga kvinnan brast i sin uppmärksamhet och att det var det som orsakade påkörningen, och att eftersom 71-åringen var bekant med korsningen sedan tidigare borde vetskapen om att det kunde finnas människor på övergångsstället lett till särskild varsamhet.

Hon döms till villkorlig dom och dagsböter.

Korsningen blir rondell
På måndag ska den olycksdrabbade korsningen Odengatan Hollendergatan i Falköping börja byggas om till en rondell. Något som Håkan Gustafsson som är gatuingenjör på Falköpings kommun, tycker är på tiden.

- Det känns ju jättebra, för det här är en korsning som varit olycksdrabbad i många år.

Korsningen har funnits med i kommunens trafiksäkerhetsplan ända sedan 1993, men först nu har politikerna skjutit till pengar till en ombyggnation.

- Den största vinsten vi får är att hastigheten dämpas, säger Håkan Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista