Skara

Sjukvårdare kan få grön utbildning

Inom SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, diskuteras nu en påbyggnadsutbildning för sjukvårdspersonal om natur, trädgård och djur som behandlingsmetod i sjukvården. Tanken är att den till stor del ska förläggas till Skara.

Det är inte förrän om ett par år som utbildningen kan vara verklighet, men diskussionerna pågår eftersom forskningen om så kallade gröna insatser den senaste tiden visat på positiva resultat.

Man har nu kunnat se att närheten till djur och natur verkligen är positivt för hälsan genom olika vetenskapliga studier. Bland när det gäller trädgårdsterapi för psykiskt sjuka, ridterapi, eller hur barnens hälsa förbättras om de vistas i naturen.

- Har man ett fullgott alternativ till mediciner så prövar man det, men erbjuds man inga alternativ då har man inget annat att ta till, säger Margareta Håkansson som är projektledare för projektet djur och människors hälsa vid SLU i Skara.

Hoppas på utbildningen
Nu hoppas SLU att också sjukvården förstår vikten av den här typen av behandling, och att utbildningen blir verklighet.

- Tanken är att man ska ha en grundutbildning från den vita sektorn för att som legitimerad personal kunna komma in och få en påbyggnad från den gröna sektorns kunskaper, säger Margareta Håkansson.

Men samtidigt ska också utbildade inom den gröna sektorn, till exempel landskapsarkitekter, få en påbyggnadsutbildning inom sjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista