Skövde

Temadag om hedersrelaterat våld

För att lära sig mer om hur det är att komma från en annan kultur till Sverige driver Bosnien Hercegovinas distriktsorganisation i Skaraborg under hösten ett projekt.
Temat för den första dagen var hedersrelaterat våld.
– Det här är jätteviktigt. Dialog och diskussion kanske kan lösa problemet mellan ungdomar och deras föräldrar, säger 18-årige Bashar Nathir.

Bashar Nathir och 16-åriga Maryam Koshaba är båda från Irak men bor nu i Skövde.

På onsdagen fick de tillsammans med personal från skolor, sjukvård och föreningar lära sig mer om hedersrelaterat våld. En av punkterna var Sharafs hjältar som blandade humor och allvar för att åskådliggöra problemen.  

– Sånt här är viktigt. Om man lyssnar på sånt här så kanske det blir bättre, säger Maryam Koshaba. 

Temadagen är en del av ett projekt som under hösten drivs av Bosnien Hercegovinas distriktsorganisation i Skaraborg och integrationsverksamheten i Skövde.  

Syftet med projektet är att nya och gamla kommuninvånare ska lära sig mer om hur det är att som ung komma från en annan kultur till Sverige, säger Asima Pasalic som arbetar med projektet:  

– Vi måste samla ihop våra resurser för att uppmärksamma ansvariga i samhället att ta tag i problemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista