Skara

Reaktioner när skolor sparar på maten

Flera skolor i Skaraborg tvingas spara in på skolmaten när priset på livsmedel för storhushåll stiger. Prisökningen det senaste året ligger på åtta procent och det märks på lunchbrickan.
På Katedralskolan i Skara minskar rektorn ned på mjölken till eleverna för att ha råd med sallad.
- Det här är en nödvändig lösning, säger rektor Marianne Perserius.

- Vi måste prioritera och då gjorde jag valet att välja att ha kvar salladsbordet istället för att servera mjölk varje dag, säger Marianne Perserius.

Det senaste året har priserna för livsmedel till storhushåll stigit med 8 procent. Det märks på elevernas lunchbricka i flera kommuner.

Andra kommuner sparar
I Mariestad har prisökningen gjort skolmaten 900 000 kronor dyrare.

Kommunens barn- och utbildningskontor tänker se över skolmaten och man kan komma att byta ut nötkött mot fläskkött, en del rätter tas bort helt från menyn och salladsbordet anpassas efter säsongen.

Elevreaktioner
I Skara på katedralskolan väcker rektor Marianne Perserius lösning för att spara pengar rekationer bland gymnasieeleverna.

Josefine Staaf och hennes klasskamrater i klass ES3 säger att de ofta inte blir mätta av skollunchen. Och de gillar inte beslutet att minska på mjölken.

- Vi behöver all energi vi kan få, eftersom vi är mer fysiskt aktiva än andra på vår skola med teater- och dansklasser. Självklart ska vi ha mjölk varje dag, säger Josefin Staaf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista