"Skolorna kan bara hållas öppna ett par dagar"

Politikerna i barn- och utbildningsnämnden i Mariestad var eniga i sitt beslut, att stänga ute över 4 000 elever från skolorna i kommunen i nästa vecka. - Det finns ingen anledning att ha skolorna öppna eftersom det bara tar två till tre dagar innan vi tvingas stänga dem, säger Anitha Welander (Mariestadspartiet), som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Kommunal tar ut bland annat vaktmästarna på skolorna i den strejk, som bryter ut i Mariestads kommun på måndag - om inte konflikten löses innan dess. På ett extramöte i går kväll beslöt politikerna att inte låsa upp skolorna. Eleverna får alltså ingen undervisning så länge konflikten varar. Kommunals varsel i Mariestad sträcker sig över två veckor. - Vi kan inte garantera elevernas säkerhet när vaktmästarna inte finns på skolorna. Vi kan inte ta på oss att det händer nåt, säger Anitha Welander. I Falköping har politikerna valt att under Kommunals pågående strejk låsa upp skolorna. Här hänvisar politikerna till skolplikten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".