Hjo hör till de småkommuner som tappar i invånarantal - trots upprepade satsningar på en egen bo-mässa.
HJO

Minskande befolkning trots bomässa

Startskottet går på fredagen för den elfte årliga bomässan Leva och Bo i Hjo, men trots att kommunen satsar stora summor på mässan tappar man invånare.
Befolkningen i Hjo har minskat med över 300 personer sedan mitten av 90-talet.

Enligt konsulten Lena Kello som är projektledare för mässan Leva och Bo i Hjo har orten, som många andra mindre samhällen, drabbats hårt av utflyttning.

- Det har ju naturligtvis drabbat oss också, men vi har ändå genom våra aktiviteter fått fler människor att flytta in än som flyttat ut.

Problemet som kommunen däremot inte rår på är det att för få barn har fötts och för många invånare har i kommunen de senaste åren.
Resultatet är att Hjo kommun minskat till under 9 000 invånare.

Mässan Bo och Leva i Hjo startades 1997 efter att kommunen fått stora problem med tomma lägenheter och villor som inte gick att sälja. Därför har uppskattningsvis ett par miljoner kronor satsats på mässan sedan starten för att locka folk att flytta till Hjo.

Bara på årets mässa satsas 200 000 kronor av bland andra kommunen, men också av fastighetsägare, banker och mäklare.
Men det har hittills varit svårt att vända den negativa befolkningsutvecklingen, och det här varit ett ständigt diskussionsämne i kommunledningen.

Fler bostäder är ett måste för att Hjo ska kunna växa igen, tror företagaren Bendix Hermansson.

- Bostäder är ett viktigt inslag i samhällsbyggandet för att det inte ska stanna av eller rent av gå tillbaks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista