FALKÖPING

Elever lider av dålig ventilation och oljud

På Kyrkerörsskolan i Falköping far elever och personal illa av dålig ventilation och för höga ljudnivåer.
Ett ständigt sus av ventilationsanläggningen parat med många elever på små utrymmen är påfrestande, menar både elever och personal på skolan.

Läraren och skyddsombudet Andreas Widlund på Kyrkerörskolan säger att skolan har för många elever för att ventilationen ska fungera som det är tänkt.

- Problemet är att vi har en skola som är byggd för 360 elever och vi är en bra bit över 400 och så 50 personal som är i de här lokalerna. Ventilationssystemet klarar inte av det.

Det är ett ständigt sus i ventilationerna, framför allt i den byggnad där klassrummen ligger, men också i lärarnas arbetsutrymmen.

Många elever klagar över huvudvärk när skoldagen är slut. Skolan har gjort egna mätningar av koldioxid och ljudnivåer, och konstaterat att de är för höga.

Madelene Fågelmark, Julia Markerud och Matilda Olsson som går i nionde klass säger att problemen tar sig kroppsliga uttryck.

- Det är mycket skrik och bråk, huvudet dunkar och det är tröttsamt. Man vill hem och sova, berättar de.

Andreas Widlund har nu begärt att kommunen ska göra en heltäckande utredning av ljudnivåer, luftflöden och koldioxidvärden i skolans lokaler. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista