Otterbäcken

Mångmiljonsatsning i Otterbäckens hamn

Återvinningen ökar och folk blir mer miljömedvetna - det gör att det går bra för Otterbäckens hamn.
Nu satsar Gullspångs kommun och Vänerhamn uppemot 16 miljoner kronor på ett nytt hamnkontor och en ny lastkran för att möta det ökande behovet.

Förra året lastades och lossades 337 000 ton bland annat zink, bly, glas och skrot i Otterbäcken. Det motsvarar lasten i 9 360 lastbilar. Mycket av lasten fraktas från Vänern, genom Göta Älv och ut i världen.  

Det är flera faktorer som gör att trafiken ökar, bland annat att allt fler svenskar återvinner och att tillgången på till exempel glaskross därför växer, men också att fler företag också tar tillvara möjligheten att minska på kostsamma och miljöskadliga lastbilstransporter.

Hittills i år har trafiken i Otterbäcken ökat med sex procent, och prognosen är att trafiken kommer att fortsätta öka, tror driftschefen Maria Gustavsson: 

– Jag tror att det kan öka en hel del. Det enda som begränsar är kanalens storlek. Den är 89 meter lång, 13,2 meter bred och 5,30 djup.  

Det är tio år sedan som en investering i den här klassen gjordes i hamnen i Otterbäcken. Maria Gustavsson är positiv:

– Det betyder att man tror på och satsar på Otterbäcken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista