Efter frisläppandet.
Falköping

Fängslade Skaraborgare ger ut bok

Nu kommer boken om de två skaraborgska byggarbetare som satt i över ett år i fängelse i Iran, dömda för spioneri efter att ha fotograferat på en plats där det visade sig vara fotoförbud.

”426 dagar i Iran” heter boken som till stor del bygger på Stefan Johanssons och Jari Hjortmars dagboksanteckningar från tiden i iransk fångenskap.

Stefan Johansson säger att det var när han såg pressuppbådet i samband med frigivningen som han bestämde sig slutgiltigt för att försöka få till en bok.

Spektakel
- Av det pressuppbåd som mötte oss på ambassaden när vi blev frisläppta förstod vi att man gjort ett spektakel av frisläppanden i Iran, därför ville vi få till en bok, säger Stefan Johansson.

Från början var dagboksanteckningarna ett sätt för dem båda att få en slags struktur på tillvaron, och hålla reda på de olika juridiska turerna i försöken att bli frigivna.

Det tog ett drygt år innan de frigavs efter att främst den socialdemokratiske riksdagsmannen Urban Ahlin kommunicerat med iranska myndigheter.

Författare
Författare till boekn är journalisten Jesper Bengtsson, och boken ger också lite bakgrund och fördjupning kring landet Iran.

För Stefan Johansson känns det bra att boken kommer ut, även om han känner att han lämnat det bakom sig, vill han ändå ha nån slags dokumentation.

- Om inte annat så för mina barn som är små och kommer glömma.

Trots ett drygt år i fängelse under hårda villkor känner han ändå ingen bitterhet. Det är regimen och inte folket som ska kritiseras, poängterar han.

Utlandsjobb
Stefan Johansson tycker också att deras bok kan vara en handfast påminnelse till den som jobbar utomlands att inte ta saker för givet.

- Vi svenskar tar ofta vår trygghet förgiven, men så är det inte överallt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".