Otterbäcken

Bomber dumpade i Vänern

Tusentals ton ammuntion har dumpats på Vänerns botten utanför Otterbäcken.
Nu håller Försvarsmaktens röjdykare på att undersöka området, som troligen är Sveriges största lagringsplats för gammal ammunition.

3 700 ton ammunition dumpades i Vänern under 1950- och 1960-talet. Nu ligger bomber och granater i en enda röra på cirka 15 - 50 meters djup.

Med hjälp av sonarer som släpas efter fartyget HMS Spårö får jaktofficeren Tomas Eklund upp bilder från botten på sin dataskärm.

– Det är all möjlig ammunition. Det är alltifrån små ammunitionslådor som är lika stora som en pocketbok, till lådor stora som en lastpall, fyllda med bomber. Det kan vara raketer, sprängämnen, tändmedel… Allt möjligt, säger Tomas Eklund.

När områdets storlek är kartlagt ska rapporten skickas till Försvarsmaktens högkvarter och Sjöfartsverket. Där ska det sedan beslutas om vad som ska göras med den farliga ammunitionen.

– Den har legat i naturen i 50-60 år. Vi vet inte vilken miljöpåverkan den har och inte hur farlig den är. Vi kan bara uppmana alla som är i det här området att vara så försiktiga som möjligt och inte röra det här, säger Tomas Eklund.

Alexander Skånberg från Stenungsund är värnpliktig dykare ombord. Han är mycket försiktig nere i vattnet:

– Vi vet ju aldrig vad vi träffar på där nere. Man är lugn, handlar lugnt, därnere för man vet inte tillståndet på det man hittar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".