Modern GPS-teknik leder skördetröskan rätt och bonden kan ägna sig åt att övervaka arbetet.
Skaraborg

Teknikfrälst bonde sparar pengar med GPS

Allt fler bönder börjar använda GPS-teknik i samband med till exempel sådd och skörd.
– En enorm förbättring, säger Salebybonden Per Sahlberg som både kommer att skörda och så med hjälp av sitt system.

GPS-teknik används oftast som en karta för att hitta rätt väg.
Men för bonden kan GPS-kartan bli ett sätt att effektivisera och optimera både sådd och skörd. 

En utrustning som fungerar som en autopilot installeras i exempelvis skördetröskan. Autopiloten styr tröskan via den information som förmedlas via ett system av master i närområdet.

Bonden slipper därmed styra och kan koncentrera sig på att övervaka maskinen. Men här är den stora finessen: GPS-styrningen gör att överlappningen, dvs. den yta som blir tröskad dubbla gånger vid varje drag, minskar betydligt:

– Man kommer ner till en noggrannhet på 2,5 cm varje drag. Kör man själv så kommer man kanske ner till mellan 10 och 20 cm, så det är en enorm förbättring.

Förtjänsten ligger alltså i att bonden kan så och skörda med en helt annan precision än tidigare, men tekniken kan också användas i andra sammanhang.

– Man spar insatsvaror, görning och kem. Dessutom kör jag med bättre kapacitet på tröskan, så jag kan välja en något mindre tröska, säger Per Sahlberg.

Ett hundratal svenska bönder använder tekniken idag, några av dem finns i Skaraborg.
Systemen är än så länge ganska dyra, men Per Sahlberg menar att investeringen kommer att ge vinst inom några år:

– Systemet som jag har här i tröskan kostar ungefär 160 000 kronor. Jag räknar med att det kommer att vara betalt på två och ett halvt år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".