De nya ambulanserna ska leda till förbättringar för både patient och personal, hoppas Andreas Wändahl, ambulanssjukvårdare i Lidköping. Foto: Christopher Johansson.
SKARABORG

Bättre vård med nya, stora ambulanser

Nu har nya ambulanser börjat rulla på vägarna i Skaraborg.
De nya fordonen är nästan dubbelt så stora som sina föregångare. Anledningen till att ambulanserna ser ut som de gör är att ambulanspersonalen själva fått utforma bilarna.

Att utforma en ambulans var inte alls så lätt som personalen först trodde, berättar Andreas Wändahl på ambulansstationen i Lidköping.

- Man kan ju tycka att en ambulans inte är så komplicerad att bygga, men det var mycket. mycket mer att tänka på än vad jag trodde, säger han.

Tidigare fick ambulanspersonalen förvarara utrustningen där den fick rum i fordonet, men den här gången byggdes den nya ambulansmodellen utifrån var utrustningen bäst ska vara placerad. 

- Det gällde att tänka mycket på vad vi har för utrustning, vad som ska finnas och vilket vi använder minst och mest. Så ovanför patienten har vi all utrustning samlad som vi använder ofta och som vi behöver nå utan att spänna loss oss från säkerhetsbältena.

Den nya ambulansen kommer att föra positiva saker med sig för patienternas del, tror Andreas Wändahl.

- Till exempel traumapatienter med många frakturer, som vi tidigare varit tvungna att ta hand om utanför bilen, kan nu två personal lyfta in i bilen i värmen och vårda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".