Ingen lösning på museiproblemen i Skara

Framtiden för Västergötlands museum i Skara är fortfarande osäker. När de tre stiftarna träffades i dag kunde de inte komma överens om hur muséet ska drivas i framtiden, ännu mindre kunde de enas om hur underskottet på flera miljoner ska lösas.
Penningbristen i Västergötlands museum är akut. Ett tillskott på två miljoner kronor behövs för att lösa det direkta underskottet. Sedan behövs ytterligare pengar om muséet ska kunna driva någon verksamhet. Men när ägarna till museistiftelsen, Västra Götalandsregionen, Skara kommun och Västergötlands fornminnesförening, träffades i dag kunde de inte enas om hur problemen ska lösas. Regionen presenterade ett förslag, som går ut på att de tar över verksamheten vid muséet, medan stiftelsen fortsätter att äga samlingarna, och också äger framtida föremål, som doneras till muséet. Västergötlands fornminnesförening är inte nöjda med det förslaget eftersom de ser det som ett första steg till att muséet i Skara slås ihop med tre andra muséer i regionen och drivs av en gemensam, central förvaltning. En förlust av självständighet, enligt föreningen. Regionen och fornminnesföreningen kommer nu att träffas för att försöka diskutera sig fram till ett nytt förslag, som kan accepteras av båda parter, inför nästa möte 10 juni. Och innan det är klart hur muséet ska drivas i framtiden, kommer det inte heller att bli någon lösning på miljonunderskottet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".