Skaraborg

Primärvården får betala sjukhusnotan

Det blir vårdcentralerna och primärvården som får skjuta till de 15 miljoner som fattas inom Skaraborgs sjukhus.
Det har hälso- och sjukvårdsnämnderna beslutat.
Om det inte görs drabbas patienterna alltför hårt, enligt politikerna.

När ledningen för Skaraborgs sjukhus presenterade sitt sparbeslag baxnade politikerna. Förslaget skulle få alltför stora konsekvenser för patienterna om det genomfördes.  

Budskapet från politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnderna är ändå tydligt: Sjukhusen i Skaraborg måste bli effektivare – men inte genom att dra ner inom vården.

Den kortsiktiga lösningen blir därför att skjuta pengar från primärvården till sjukhusvården. Vårdcentralerna och primärvården har pengar över - bland annat eftersom det finns obesatta läkartjänster på vårdcentralerna - så sjukhusen får 15 miljoner extra från primärvården. 

– Sjukhusen har ju ett ekonomiskt underskott och måste vidta åtgärder för det. Men vi ska ju företräda befolkningen och då måste vi se till så att det inte skapas köer, säger Bengt Andersson, ordförande i nämnden för västra Skaraborg. 

Med hjälp av extrapengarna kan vårdavdelningen för operationspatienter i Falköping vara kvar: 

– Det är fel att dra ner i Falköping nu när operationsverksamheten i Lidköpings håller på att byggas om. Vi måste ju se till det totala behovet av ortopedi.

Det blir heller ingen nedskärning inom psykiatrin: 

– Där finns de svagaste grupperna i samhället och är de som har det svårast att flytta sig mellan olika orter, därför måste det finnas ett brett utbud inom psykiatrin.   

- Tror du att Skaraborgs sjukhus presenterat ett sparförslag som de visste att ni inte kunde gå med i nämnderna?

-  Det ska jag inte spekulera i, men något ligger det nog i det, ler Bengt Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".