Lidköping

Skolverket utreder anmälan om mobbning

Skolverket utreder en anmälan om kränkande behandling.
Bakom anmälan står två före detta grundskoleelever i Lidköping som menar att hela deras grundskoletid präglats av mobbning och kränkning utan att lärare och skolledning ingrep.

Anmälan från de två före detta eleverna är ovanlig i sitt slag. Anmälarna anser att hela grundskoletiden präglats av mobbing och kränkning från andra elever, utan att skolan enligt deras uppfattning tagit problemen på fullt allvar.

Både anmälarna och ansvariga skolpolitiker bekräftar att det under åren hållits många möten och samtal som handlat om de båda elevernas situation, och båda parter är överens om att man misslyckats med att lösa problemen. 

– Man har gjort massor. Och det är klart, det här är svåra åtaganden. Det är inte alltid man löser allting till förnöjelse, oavsett hur mycket man gör, säger Mario Melani (s), ordförande i barn- och skolnämnden i Lidköping.  

Frågan är nu om Lidköpings kommuns skolor brustit i den skärpta skollag som kom för några år sedan. Mario Melani känner ingen oro för Skolverkets beslut: 

– Vi har redovisat exakt vad vi har gjort, alla möten, alla aktiviteter. Nu får Skolverket ta ställning till om vi har arbetat på rätt sätt eller inte. Skulle det visa sig att vi inte har gjort det, så får vi ändra vårt arbetssätt och våra rutiner. Det är ingenting att oroa sig för.  

Skulle Skolverket komma fram till att skolorna ska kritiseras, kan det bli skadeståndskrav från Barn och elevombudsmannen, BO. Det är inte ovanligt att kommuner då drar igång en process för att slippa betala.

Men skulle Lidköping här få ett skadeståndskrav på sig, så kommer kommunen inte att krångla: 

– Har vi inte gjort tillräckligt och varit tillräckligt duktiga och det sägs att vi måste betala, så gör vi självklart det, säger Mario Melani.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".