FALKÖPING/NAMIBIA

Falköping löser Namibias sop-problem

En delegation från Falköping åker på söndagen till staden Ondangwa i Namibia för att hjälpa till att att få igång en bättre sophantering.
Oppositionsrådet (s) Conny Johansson är en av dem som reser iväg för att hjälpa till.

Staden Ondangwa i Namibia, som har ungefär lika många invånare som Falköping, runt 30 000 personer, har stora problem med sophanteringen.

Staden har ansökt om hjälp med att ta hand om sitt avfall genom ett SIDA-projekt, som Falköping deltar i.

Kommunpolitikern Conny Johansson besökte i staden i januari tillsammans med en grupp, och konstaterade då att det finns enorma problem med sopor - i staden samlas allt skräp på en enda stor soptipp.

- Vi ska tillsammans med folket i Ondangwa försöka att utveckla ett sophanteringssystem, så att de kan ta hand om sitt avfall på ett bättre sätt än de gör idag.

Conny Johansson berättar att situationen är olustig som det är nu.

- De har en soptipp precis i utkanten av staden som det både syns och luktar ifrån... och tanken är att försöka att starta om på något annat ställe.

Dagens soptipp, som är svår att överblicka, får anses som förlorad, menar Conny Johansson. Nu handlar det om att handla inför framtiden.

- Det måste skapas någon form av återvinningssystem med containersystem, så att allting inte bara hamnar på en öppen tipp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".