Gånggriften Firse Sten på Falbygden innehöll bland annat rakkniven av brons, med handtag utformat som ett hästhuvud. På Falbygdens museum gläds man åt det välbevarade bronsåldersfyndet. Foto: Falbygdens museum.
FALKÖPING

Välbevarad rakkniv vid Firse Sten

En rakkniv från bronsåldern har påträffats vid en utgrävning av en gånggrift på Falbygden.
Kniven, som hittades vid Firse Sten, är i mycket gott skick trots tusentals år i jorden och på Falbygdens museum gläds man åt det ovanliga fyndet.

Rakkniven har en utformning som är typisk för perioden under bronsåldern, berättar Peter Jankavs, som är antikvarie på Falbygdens museum.

- Det är ett knivblad som avslutas i ett handtag som ser ut som halsen och huvudet på en häst.

Rakkniven påträffades tillsammans med bland annat en pincett vid utgrävningen av gånggriften från bondestenåldern, för omkring 5000 år sedan.

De aktuella föremålen är däremot ungefär 2000 år yngre, eftersom stenåldersgravarna återanvändes av människor på bronsåldern.

Rakkniven som alltså legat i jorden i runt 3000 år är mycket välbevarad, berättar Peter Jankavs, så när som på att bronset ärgats av tidens tand.

- Eggen är sådan att man fortfarande nästan kan skära sig på den. 

Utgrävningen pågår i ytterligare två veckor och därefter ska rakkniven tillsammans med övriga föremål visas upp på museet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista