Mariehus misstänker bidragsfusk

Bostadsföretag har fuskat för att få bidrag, misstänker det kommunala fastighetsbolaget Mariehus.
Nu anmäler bolaget både Boverket och Länsstyrelsen till Justitieombudsmannen JO. Det uppger tidningen Bofast.

För att få investeringsbidraget ska företagen lämna in papper på att de kommit i gång med byggandet. Men enligt Mariehus har det framkommit att det finns företag som lämnat in sina handlingar i ett mycket tidigt skede.

- Det har framkommit att företag har lämnat in på typ en hissgrop eller ett källsorteringshus.
Själva hade Marieshus nått till andra våning i sitt senaste byggarbete, när man ansökte om bidraget, berättar Jonas Hedberg.

Ligger på myndighetens ansvar
Och det här är något som ligger på myndigheternas ansvar att kontrollera noga, menar han.

- Länsstyrelsen i Göteborg har aldrig åkt runt och kontrollerat, utan bara tagit emot papper med tre, fyra rader där det står att man påbörjat jobb, säger han.

Mariehus har ännu inte fått besked själva, om man har fått det investeringsbidrag på fyra miljoner kronor som man sökt för de hyreshus som redan är färdigbyggda och där hyresgästerna har flyttat in. 

Mariehus har nu JO-anmält Länsstyrelsen, för att ingen ordentlig kontroll sker av byggena.
Dessutom har Boverket JO-anmälts, eftersom de inte har uppmärksammat problemen, trots påtryckningar, säger Jonas Hedberg.

- Vi har uppvaktat ett flertal gånger. När de inte gör någonting utan bara tiger, då får ju någon annan titta på det här ärendet. Jag tycker att man ska granska det här och det hoppas jag att de gör nu.

”Omöjligt att kontrollera alla”
På Länsstyrelsen i Västra Götaland anser man att allt har gått riktigt till.
Länsexpert Göran Carlsson säger till tidningen Bofast att myndigheten har agerat enligt regelverket, och inte har i uppdrag att besiktiga varenda byggplats.

Det vore omöjligt för Länsstyrelsen att åka runt till alla byggen sista dagen i december, för att kontrollera hur långt byggprocessen kommit, menar Göran Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista