Skaraborg

Kritik mot tandvårdsregler

Uppdaterad 07:25
Den nya tandvårdsreformen har inneburit stora administrativa problem för tandläkarna.
- I förlängningen är det patienterna som drabbas, säger Jan-Peter Glans, ordförande för Privattandläkarna i Skaraborg.

Den nya tandvårdsreformen trädde i kraft för 11 veckor sedan, och tandläkare vittnar om luddiga regler. Många upplever att det nya datasystemet som ett av de stora problemen, eftersom fel är svåra att rätta.   

– I ett fall var det en patient som äntligen hade kommit upp i en kostnad som var högre än 3 000 kronor och som därmed skulle få 50 procent ersättning från staten. Just den gången blev det något fel i kontakten med Försäkringskassan, så patienten startade om på noll. Den patienten fick ingen ersättning, säger Jan-Peter Glans.  

Jan-Peter Glans säger att han också får lägga mycket mer tid på administration numera:  

– Det är åtminstone 30 minuter effektiv vårdtid som försvinner varje dag. Jag måste sätta av mer tid för varje patient för att hinna med all administration.  

Han är irriterad:    

- Men jag är ändå den som är coolast. Reaktionerna bland mina medlemmar är ju värre än de jag uttrycker här, så kan man väl uttrycka det. De är hysteriska för de får inte tid att arbeta. Man blir ju förtvivlad när man inte får det.

Privattandläkarna för regelbundna diskussioner med Försäkringskassan om hur man ska komma tillrätta med problemen, men eftersom det fortfarande är osäkert vad som gäller så väljer många tandläkare nu att avvakta innan de tar beslut om större ingrepp:

– Vi är försiktiga med att göra de här stora och dyra ingreppen. Vi väntar på att Försäkringskassan ska få ordning på sitt system. Vi försöker skjuta problemen på framtiden och sköta den dagliga vården.

– Så de som behöver dehär stora ingreppen får alltså vänta?

– Ja, hos mig får de ge sig till tåls av den enkla anledningen att om det blir det fel så drabbar det dem.

Tandvårdsreformen:

Den nya tandvårdsreformen trädde i kraft den 1 juli 2008.

Den innehåller bland annat ett allmänt tandvårdsbidrag. Personer mellan 30 och 74 år får 300 kronor vartannat år. Personer mellan 20-29 år och dem som är 75 år eller äldre får 600 kronor vartannat år.

Reformen innehåller också ett högkostnadsskydd som innebär att kostnader för mellan 3001 och 15 000 kronor ersätts med 50 procent.
Kostnader över 15 000 kronor ersätts med 85 procent. Patienten betalar själv för kostnader upp till 3 000 kronor.

I höst ska en prisportal som utformats av Försäkringskassan finnas tillgänglig för att patienter ska kunna jämföra priser mellan olika vårdgivare.

Källa: Socialdepartementet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista