Götene

Irritation över låst dörr på vårdcentral

Plötsligt en morgon möttes patienter på vårdcentralen i Götene av stängda och låsta dörrar.
Inger och Tage Johansson skulle lämna prover precis som vanligt, men möttes av ändrade rutiner och bristande information.

Inger och Tage Johansson kommer alltid tidigt till sin regelbundna provtagning på mornarna. Ofta ska Tage, som är både hjärt- och njursjuk, lämna mycket blod till flera olika prover, så besöket brukar ta tid.  

Makens sjukdomsbild gör att Inger är angelägen om att proverna ska vara klara så att den kallade lab-bilen hinner få med dem vid sitt stopp på vårdcentralen på morgonen. Men i måndags möttes de av en stängd och låst dörr:  

– Inga dörrar öppna. Vaktmästaren sprang, utan att öppna. När han kom igen så sa han att han inte fick öppna förrän kvart i åtta. Så har det aldrig varit tidigare, säger Inger Johansson irriterat.  

Tillsammans med ett 20-tal andra fick de vackert vänta i korridoren.  

– Ingen av de 20 visste något. Vad är detta? undrade vi. Ska vi stå här och vänta? Kan vi inte få en stol att sitta på?

Hela provtagningen blev försenad den gången, säger Inger Johansson och hon är inte säker på att proverna hann komma med lab-bilen. Än har paret i alla fall inte fått besked från sjukhuset som de brukar, säger hon.

För en del patienter är ett snabbt svar på proverna mycket viktigt, och Ingers man är en av dem, menar hon. Nu vill hon ha svar från vårdcentralen hur det blir i framtiden:

– Jag tycker att de ska gå tillbaka till det som var förr. I annat fall får de ändra tiden på lab-bilen. Och då får de meddela oss patienter om hur det blir, för vi kan ju inte åka fram och inte veta om proverna kommer med eller inte, säger Inger Johansson.

Dirk Vleugels som är verksamhetschef på vårdcentralen i Götene säger att de ändrade rutinerna inte kommer att påverka tiden för provresultaten.

- Och laboratoriets öppettider är oförändrade, säger han.

Däremot är rutinerna för upplåsning ändrade av säkerhetsskäl. 

Personal som börjar jobba tidigt har nämligen känt sig hotad och trängd av patienter och andra som uppehållit sig i lokalerna långt innan mottagningen öppnar. Därför hålls nu dörren till väntrummet stängd tills kassan öppnar på morgonen.