Sparpaketet: svårare få vård utanför regionen

Regionledningens planerade besparingar på 200 miljoner i år kommer att göra det svårare för patienterna i Västra Götaland, att få vård utanför regionen. - Fortfarande ökar antalet som söker, säger Birgitta Swensson på regionens kökansli i Skövde, som flyttas till Göteborg den 1 juni.
På måndag ska politikerna i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse besluta, om hur ett nollresultat ska nås i år. Budgetprognosen just nu pekar på minus 300 miljoner. Ett av förslagen är att göra det svårare för patienterna, att söka vård på sjukhus utanför Västra Götaland. För det krävs att patienterna måste ha en betalningsförbindelse från regionen - men i första hand ska patienterna få vård på sjukhusen inom regionen. På grund att allt fler söker vård utanför regionen har kostnaderna för det fria vårdvalet blivit många miljoner högre än vad som budgeterats.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".