Politikerna positiva till EMU

Inför folkomröstningen om vi ska gå med i valutaunionen EMU och införa euron i Sverige så leder Nej-sidan i opinionsmätningarna. Men skulle politikerna fått avgöra frågan, då hade det blivit en klar majoritet för Ja-sidan. Bara två av nio riksdagsledamöter från Skaraborg är emot EMU.
7-2 till Ja-sidan skulle det bli om våra riksdagspolitiker skulle få avgöra frågan om vi ska införa euron och gå med i valutaunionen EMU. Alla följer partilinjen: de fyra socialdemokraterna, Urban Ahlin, Monica Green, Kjell Nordström och Carina Ohlsson kommer alla att rösta Ja i höst. Moderaternas Cecilia Widegren, folkpartiets Christer Winbäck och kristdemokraten Holger Gustafsson likaså. De två på Nej-sidan är då vänsterns Per Rosengren och Birgitta Carlsson. Men båda var länge tveksamma. Per Rosengren säger att han är emot eftersom han inte tror att valutasamarbetet kommer att gå att hålla ihop över ett så stort område som Europa. Birgitta Carlsson var länge emot sitt eget partis Nej-linje: - När det först började talas om en gemensam valuta var jag verkligen positiv, säger hon. Men sedan har jag satt mig in i frågan och kommer att rösta nej.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".