Västra Skaraborg får för lite sjukvårdspengar

Samtidigt som Västra Götalandsregionen vill lägga ned BB i Lidköping för att spara pengar, så visar en annan utredning att invånarna i Västra Skaraborg får en förhållandevis liten del av sjukvårdskakan.
I ett förslag till ny fördelning av pengar mellan dom olika delarna av regionen visar det sig att Västra Skaraborg - med Lidköping som huvudort - har 25 miljoner kronor för lite att spendera på sjukvård.
Idag fördelas pengana inom den västsvenska sjukvården delvis utifrån gamla principer. Tjänstemännen har därför fått i uppdrag att ta fram en ny och mer rättvis modell för hur man ska fördela pengarna inför nästa år. Nu ska ännu mer hänsyn tas till befolkningens sammansättning när det gäller exempelvis ålder. Tjänstemännens slutsats är att den samlade sjukvården i Västra Skaraborg sjukhus och primärvård tillsammans skulle få 25 miljoner kronor mer. Huvudorten i Västra Skaraborg är ju Lidköping, vars BB-avdelning nu hotas av nedläggning för att spara pengar. Att lägga ned BB av besparingsskäl kan anses gå i stick i stäv med den här siffran, som ju visar att Västra Skaraborg egentligen borde ha mer och inte mindre resurser. Nu hör det till saken att ingen egentligen vet vad det här kan bero på, det måste i så fall utredas mer. Men regionekonomen, Hans-Bertil Fransson, menar att det kan vara så att det är annan sjukvård, snarare än BB, som Lidköpingsborna skulle ha större nytta av.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".