Länsstyrelsens rättsenhet: "Nej till övervakningskameror i Skövde centrum!" (Foto:Scanpix)
SKÖVDE

Nej till centrumövervakning

Skövde kommun har fått avslag på sin ansökan till Länsstyrelsen om att få kameraövervaka krogtäta gator i centrala Skövde.
Rättsenheten på Länsstyrelsen menar att risken för integritetsintrång är stor om övervakningskameror monteras upp i stadens centrala delar.

Länsstyrelsen säger alltså nej och menar att den enskildas integritet väger tyngre än kommunens behov att övervaka centrum.

Krögaren Predrag Krsic i Skövde är besviken över Länsstyrelsens beslut. Han tror att en övervakningskamera skulle kunna hjälpa till att stävja bråk utanför hans krog.

- Jag hade hoppats på att kameran skulle vara där och att vi skulle kunna förebygga de brott som sker ute på gatan.

Han menar att övervakningskameror skulle göra nytta i centrum under de nätter då mycket folk är i rörelse.

- Jag tror att fler gripanden hade gjorts, och jag tror att det hade avskräckt folk från att bråka i framtiden.

Predrag Krsic tycker att det är bra att Skövde kommun tänker överklaga Länsstyrelsens beslut. Han hoppas på beskedet att kameraövervakning kommer att införas.
Själv ser han ingenting negativt med kameror på krogtäta gator.

- Folk skulle känna sig mer trygga att gå ut på krogen. Och framför allt att de efter klockan två, när det blir stora folksamlingar, kan känna sig trygga att gå ut på gatan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista