Den kärlekskranka tjuren i Bjurum fick sin dom

En rättstvist han nu nått sitt slut, som gäller en tjur som var alltför intresserad av kvigorna i hagen intill i Bjurum vid Hornborgasjön.
Tjurägaren får betala en ersättning på 3.500 kronor. Men kvigägaren får betala rättegångskostnaden på 18.000 kronor.
Det var för två år sedan som en sommarflörtig avelstjur vid minst tio tillfällen bröt stängslet till gannens hage och tjuvbetäckte några kvigor. Detta på Naturvårdsverkets mark i Bjurum vid Hornborgasjön där flera olika djuruppfödare arrenderar mark. Det var aldrig tänkt att kvigorna skulle få känna på vad intimt umgänge betyder, eftersom de skulle till slakteriet som knappt fullvuxna. När de nu blev betäckta innebar det att de fick ett lägre slaktvärde, enligt ägaren till kvigorna, som är bröderna Magnussons Lantbruk aktiebolag. Lidköpings tingsrätt konstaterar att tjurägaren haft för dålig kontroll på sin tjur. Därför ska tjurägaren betala 3.500 kronor i ersättning för att kvigägaren fått fånga in tjuren vid några tillfällen. Däremot menar tingsrätten att det inte kan anses bevisat att just den tjuren var far till de 13 kalvar som föddes några månader senare. Och därför ska kvigägaren betala rättegångskostnaden på 18.000 kronor. Tingsrätten har även tagit med en annan detalj i sin bedömning, nämligen att också de nu slaktade kvigorna vid i alla fall ett tillfälle gått in i tjurens hage.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".