Experthjälp mot smitta på förskolor

För att få bukt med smittspridning på förskolor så anställer Västra Götalandsregionen nu fem hygiensjuksköterskor.
De ska hjälpa förskolorna att bli bättre på hygien, så att magsjuka och andra smittor inte får härja bland barn och personal under onödigt lång tid.

Nationella undersökningar har visat att det finns en brist på kunskap, dels hos förskolepersonal men också hos föräldrar, som ibland sätter press på förskolan genom att lämna sina barn på dagis när de egentligen borde stanna hemma en extra dag efter sjukdom. 

Hygiensköterskorna ska fungera som ett stöd för kommunernas förskolor i kampen mot de eviga epidemierna av till exempel vinterkräksjuka, svinkoppor och ögoninfektioner.
De ska både utbilda personalen och skapa tydliga riktlinjer som både anställda och föräldrar ska känna till. 

– Det handlar om att de ska ha någon att vända sig till och att man kan få riktlinjer för hur det ska vara. Det kan till exempel handla om hur ofta leksaker ska rengöras, säger Agneta Johansson som är smittskyddssjuksköterska på Kärnsjukhuset i Skövde.   

Utöver självklara råd som till exempel god handhygien och att som förälder inte för tidigt lämna barnen efter en period med magsjuka, så finns det flera andra potentiella smittvägar som man inte alltid tänker på, säger Agneta Johansson.

– Om handdukarna hänger för tätt så kan barnen lika gärna ha samma handduk allihop. Och ibland har barnen var sin kudde som de sover på, men om alla kuddarna läggs i en hög sedan så spelar det ju ingen roll. Jag tror inte att man tänker på sådana saker tillräckligt mycket, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista