Kommuner bedömmer dagisavgifter olika i strejken

Kommunals strejk har tvingat många föräldrar, att ordna annan barnomsorg än förskolan under den tid som strejken pågår. Men bedömningarna om dagisavgifter under strejken varierar mellan Skövde, Mariestad och Falköping.
Fackförbundet Kommunals strejk för högre löner har påverkat förskolorna genom att barnskötare, måltidspersonal och städpersonal har strejkat. De flesta förskolorna har tvingats begränsa öppettiderna. Några har löst det genom att bara hålla öppet vissa dagar, andra har begränsat öppethållandet till sex-sju timmar om dagen. Men föräldrarna i de strejkdrabbade kommunerna Skövde, Mariestad och Falköping behandlas olika vad gäller kompensation. I Skövde kommun behöver föräldrarna inte betala för de timmar barnen inte varit på dagis. I Mariestad har daghemmen bara varit öppna tre dagar. Alla får reducerad barnomsorgsavgift för de dagar det varit stängt, men har föräldrarna valt att stanna hemma när dagis varit öppet blir det ingen kompensation. I Falköping kompenseras föräldrarna bara för de hela dagar som barnet varit hemma. Här varade strejken en vecka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".