SKÖVDE

Kavelbrogymnasiet gillar sina kameror

På Kavelbrogymnasiet i Skövde finns det kameror monterade både utomhus och inne på skolan.
Skolans erfarenheter av övervakningen är goda; problemen med stölder har minskat och ingen person har känt sig kränkt, säger rektorn.

Länsstyrelsen sade i veckan nej till Skövde kommuns ansökan om att få kameraövervaka tre krogtäta gator i Skövde. Orsaken är att kamerorna ökar risken för integritetsintrång, enligt rättenheten.

Men på Kavelbrogymnasiet har man bara gott att säga om kameraövervakning.

- Det känns väldigt tryggt, säger Harald Lundqvist, samordningsrektor på gymnasiet. De synpunkter som kommit mig till del har varit för kameror. Vi har blivit uppvaktade av elever som har krävt kameraövervakning för att de ska få ha sina kläder i fred, bland annat.

Informationen på övervakningskamerorna går direkt till en hårddisk som bara säkerhetschefen vid Skövde kommun har behörighet att gå in i, berättar Harald Lundqvist.

Det har förekommit att man tittat på filmer från övervakningskamerorna, men då i samband med bus på skolan.

- Vi sitter alltså aldrig och tittar på vad elever eller personal har för sig, utan det är bara i samband med att det har varit en allvarlig störning eller brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".