Hur slakteripersonalen behandlar djuren i samband med slakten påverkar köttkvaliteten. (Foto:Scanpix)
SKARA

Trevligare slakt med välutbildade slaktare

Välutbildad slakteripersonal gör stor skillnad för hur djuren mår innan själva slakten.
Det handlar om att göra rätt när djuren lastas av vid slakteriet, när de drivs in i lokalerna och när de får bedövning, menar professor vid SLU i Skara.

Djurs välfärd vid slakt har under några dagar diskuterats på en internationell konferens som Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara arrangerar.
Deltagare var forskare, beslutsfattare och andra som arbetar med djurskydd inom EU.

Bo Algers som är professor vid SLU i Skara, säger att djuren får lida mycket om slakteripersonalen begår fel på jobbet. Det är viktigt att personalen vet hur man ska göra, menar han.

- Det handlar om hur man på ett lämpligt och enkelt sätt kan driva djur utan att man ska behöva slå på dem eller ropa till dem eller använda elektriska påfösare.

Påverkar köttet
Dålig hantering av djur före och i samband med slakt kan stressa dem mycket, säger Bo Algers, så mycket att köttkvaliteten påverkas.

Bo Algers säger att mycket redan görs i Sverige för djurens bästa, men att man kan göra mer.

På Scan i Skara har man även utbildat leverantörerna eftersom lastningen kan vara påfrestande för djuren, säger Christer Svensson som är intransportchef på Scan i Skara.

Chaufförerna utbildas
Chaufförerna som kör djurtransporterna måste till exempel skaffa sig ett särskilt körkort, och då ingår utbildning.

Han berättar också att utveckling måste till också ute hos lantbrukarna på bondgårdarna som levererar djuren.

- Vi har tagit fram en del enkla hjälpmedel; det kan vara lite belysning, ett litet staket, en liten ramp eller vad som helst. Det är saker som inte kostar så stora pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista