Västsverige hör till det hästtätaste området i Sverige. (Foto:Scanpix)
VÄSTRA GÖTALAND

Hästföretagen ökar i länet

Antalet hästföretag ökar i Västra Götaland.
Orsaken är inte bara det stora intresset för hästuppfödning, utan också de miljontals kronor i stöd till landsbygdsutveckling som nu kommer från staten och EU.

Eva Olsson, som är handläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland, har de senaste två åren tagit emot över 100 ansökningar från hästägare som vill ta del av pengarna.

Hon tror att de nya stödmiljonerna är viktiga för att fler hästföretag ska kunna skapas.

- Det är väldigt mycket hästägare som har det som hobby och som vill ha det som en riktig verksamhet. Våra pengar kan ju göra att de vågar satsa lite mer på en gång, så att det går fortare för dem att skapa ett företag.

De flesta ansökningar till Länsstyrelsen handlar om pengar till nya stallar, uthyrningsboxar eller ridhus.

Många kvinnor ansöker
Eva Olsson berättar att många av ansökningarna kommer från kvinnor, som enligt henne har goda chanser att sakta men säkert starta upp bra företag.

Och kan de potentiella hästföretagarna visa för myndigheten att företaget kommer att bli lönsamt och ge jobb är det troligt att de får del av pengarna.

Hästföretagaren Olle Forsell driver en stor ridanläggning i södra Östergötland. Dit har han lyckats att locka ridturister och ryttare från hela världen.
Han tror att potentialen för hästföretagande är stor.

- Det är enormt! Vi är alltså Europas hästtätaste land, tillsammans med Irland.

Han säger att de goda möjligheterna att vara ute och vistas i skog och mark i Sverige underlättar för företagande i hästbranschen.

- Det är ganska lätt att träffa avtal med markägare. Så egentligen borde vi kunna vara ledande hästturistlandet i Europa.

Risker i branschen
Men Olle Forsell varnar också för de risker som finns inom hästturismen.

- Främst finns det risker med otränade hästar och att rätt ryttare inte hamnar på rätt häst. Generellt i Sverige i dag är det största problemet att vi har ouppfostrade, farliga och felhanterade hästar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".