Unga missbrukare köper receptbelagd medicin på svarta marknaden, eller tar direkt ur medicinskåpet i hemmet. (Foto:Scanpix)
SKARABORG

Fler unga akutvårdas för medicinmissbruk

Antalet ungdomar som behöver sjukhusvård efter att de missbrukat mediciner ökar i Skaraborg.
En del medicin köper ungdomarna på svarta marknaden, men en del hämtas ur vanliga medicinskåp i hemmen, hävdar överläkare på Kärnsjukhuset i Skövde.

Den totala ökningen av personer som kommer till akuten med missbruksproblem har ökat med nästan 40 procent de senaste fem åren.

Medicinmissbruket följer det övriga missbruket och det är ungdomarna som står för den absolut största ökningen, det bekräftar överläkare Rolf Svensson på Kärnsjukhuset i Skövde.

Köper på svarta marknaden
Han säger till Radio Skaraborg att många unga i dag vet hur de ska komma över receptbelagd medicin på den svarta marknaden - för en sådan finns i Skaraborg, hävdar Rolf Svensson.

- Den är vilt florerande i samtliga städer i Skaraborg. Alla ungdomar känner till var man kan köpa de här läkemedlen, utan recept.

Ungdomarna använder inte bara receptbelagd medicin, utan även preparat som finns i vanliga medicinskåp i hemmen. 

- Det som används i vanliga hem som missbruksmedicin är framför allt smärtstillande mediciner och lugnande mediciner. Och det görs i en icke obetydlig omfattning, säger Rolf Svensson. 

Måste nå ungdomarna
Rolf Svensson arbetar tillsammans med polisen, sjukvården, socialtjänsten och skolan för att stoppa den negativa utvecklingen. Men han menar att lösningen till problemet med unga som missbrukar medicin ligger i att nå fram till ungdomarna.

- Vi måste lägga insikten hos ungdomarna själva om vi ska få någon brytning på den här trenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista