VARA

Osthandlaren som vann kampen

Osthandlaren Sivan Johansson från Tråvad har fått en ny, stationär ostbod på torget i Vara. 
Hon har nu invigt sin nya bod, efter flera års kamp mot kommunen och hot om att flytta verksamheten från orten.

Sivan Johansson gav sig inte i striden med Vara kommun om att få bygga om sin ostbod på torget i Vara. Det tog tid, men nu är verksamheten i den nya, permanenta boden igång.

- Jag är jätteglad! Detta har jag kämpat för i sex år! Jag har fått ett bygglov av kommunen på fem år och så får vi ta nya tag därefter.

Tänkte flytta
I striden med kommunen hade Sivan Johansson tankar på att flytta sin ostaffär till en helt annan ort, om inte kommunen gav med sig, berättar hon.

- Att flytta till Skara var på tapeten i julas, men så pratade vi med Vara kommun igen och då sa de efter många om och men att jag fick bygga om min vagn.

Sivan Johansson har jobbat med att lagra ost i hela sitt liv och har sålt ost i snart 60 år. Hennes ostvagn har stått på torget i Vara de senaste 25 åren.

Framtiden säkrad
Nu är inte bara boden säkrad, utan även framtiden för företaget. När Sivan Johansson, med ålderns rätt, tänker trappa ned har dottern Sofia Johansson bestämt sig för att ta över.

- Här har jag faktiskt Sveriges bästa lärare på att lagra ostar, så det känns tråkigt att inte ta vara på hennes kunskaper. Så det här känns spännande!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".