Tidaholm

50 varslade slåss om fåtal jobb

Krisen inom bilindustrin slår hårt mot Tidaholms kommun. I början av september varslade underleverantören IAC drygt 50 anställda vid Tidaholmsfabriken Och det blir tufft för de varslade att hitta nya jobb inom kommunen.

- Helst av allt skulle jag vilja tillbaka till IAC, kanske skulle jag kunna starta eget, men jag letar efter vilket industrijobb som helst. Jag är öppen för alla förslag och kan tänka mig att pendla, det säger Pernilla Åberg som har jobbat i sex år på IAC.

Pendling till orter som Skövde, Hjo, Falköping, Mullsjö och Jönköping kan vara en väg att hitta ett nytt jobb. Men de flesta som varslats är lågutbildade och kan få stora svårigheter i den lågkonjunktur som slagit till med kraft.

Evelina Teike från Tidaholm vet inte vad hon vill syssla med i framtiden:

- Det löser sig nog men både jag och min sambo är varslade så det är lite tråkigt.

Konsulten Ove Gustafsson på Arbetslivsresurs träffar nu var och en av de varslade för att se om det är ett jobb, att starta-eget eller att vidareutbildade sig som är aktuellt.

Hans mål är att 70 procent av de varslade ska ha nya jobb nästa sommar, men på Arbetsförmedlingens hemsida finns för dagen ett enda jobb.

- Det finns fler jobb är dem som finns på Arbetsförmedlingen. Med kontakter tror jag att det ska lösa sig för de flesta, säger Ove Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista