Falköping

Tunga missbrukare förblir drogfria med kontrakt

Regeringens satsning mot tungt missbruk ”Ett kontrakt för livet” har fallit väl ut. Bland annat på Gudhemsgården utanför Falköping har missbrukare fått teckna kontrakt med socialtjänsten och Statens Institutionsstyrelse om hur vården utanför stängslet ska se ut för den enskilde.

- Missbrukarna i det här projektet har mått bra. Flera har fått vård inom andra insttutioner, men många av dem har också kunnat vara hemma, säger Annika Bergström som är utredningssekreterare på Gudhemsgården.

I projektet ”ett kontrakt för livet” ges kommuner över hela landet möjlighet att få igen en del av de pengar som de satsat på missbruksvård.

Regeringen satsar 300 miljoner kronor under tre år på de kommuner. Till exempel belönas Falköpings kommun om man planerar för och erbjuder en mer långsiktig vård också utanför Gudhemsgårdens staket. Det kan vara både kvalificerad vård på institution eller frivillig vård under friare former. 

På Gudhemsgården kan missbrukare dömda till tvångsvård inom ramen för ”ett kontrakt för livet” flytta till ett behandlingshem av annat slag eller till och med hem till sin egen bostad, om de i gengäld går med på att till exempel regelbundet låta drogtesta sig.

- Av de åtta som skrivit under ett kontrakt för livet har det hittills gått bra för de allra flesta, säger Annika Bergström. Flera av dem var glada att få visa upp sina nya liv efter projktet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".