Falköping

Skattehöjning i Falköping

Den politiska majoriteten i Falköpings kommun vill höja skatten med 50 öre nästa år.
Kommunalrådet Ulf Eriksson (c) säger att en skattehöjning är det bästa alternativet:
– Det har stått mellan att göra kraftiga nedskärningar, låna till investeringar eller höja skatten och då har vi valt att höja skatten.

Skatten i Falköping har inte höjts sedan 2001, men nu, när kommunen räknar med ett underskott på över 26 miljoner kronor i år, föreslås en skattehöjning på 50 öre.  

Ulf Eriksson säger att det ekonomiska underskottet beror på flera saker:

– Det finns egentligen två skäl. Det ena är ökade lönekostnader, det andra är att socialnämnden inte klarat av att hålla budget. Till det kommer också en viss nedgång på skatteintäkterna.

För att bromsa underskottet finns förslag på inköpsstopp och stopp för nyanställningar redan från onsdag, när kommunfullmäktige har sitt möte. 

Först vid fullmäktigemötet den 27 oktober beslutet om skattehöjningen. Ulf Eriksson tror att höjningen skulle räcka för att ta kommunen ur pengakrisen:   

– Vi vill utveckla barnomsorgen, skötseln av gator och parker samt en fortsatt hög kvalité på barnomsorgen. Det måste räcka med 50 öre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".