Vara

Skarp kritik mot drogförbyggande i Vara

Den före detta drogsamordnaren i Vara kommun riktar nu kritik mot den egna kommunens arbete mot just droger. I förra veckan blev två flickor förgiftade av okänd medicin i Vara.
- Sådana händelser hade en drogsamordnare kunnat förebygga, menar Annelie Fredriksson som tidigare hade det jobbet.

- Det är otroligt viktigt att ha en sådan tjänst och det kostar inte mycket.  Kanske krävs fler incidenter för att kommunen ska inse att man behöver en, säger Annelie Fredriksson.

Allvarliga konsekvenser
Det var i augusti som Annelie Fredriksson tjänst som drogsamordnare i vara kommun drogs in. Tjänsten hade hon haft i fem år och nu är hon orolig för att konsekvenserna blir allvarliga.

- Det kan bli så att ungdomar dricker mer. Vi har jobbat stenhårt mot att föräldrar köper ut alkohol åt sina barn. Om vi slutar tjata på föräldrarna så finns risk att de glömmer varför de inte ska göra det och då blir tillgången så mycket större för de unga, säger Annelie Fredriksson.

Betala själva
Tidigare hade kommunen stöd från Länsstyrelsen till tjänsten, men nu får kommunen själv stå förkostnaden. Det är kommunen inte beredd att göra.

- Men att vi inte har en särskild person på tjänsten betyder inte att vi inte jobbar drogförebyggande. vi hoppas att de kanaler som Annelie jobbat upp fortsätter jobbet av sig själva, säger Irene karlsson, kommunstyrelsens vice ordförande.

Misstag
en Annelie Fredriksson tror att kommunen gör ett misstag eftersom andra kommuner redan fått den insikten.

- Både i Skara, Lidköping och Falköping har sagt upp sin drogsamordnare med sedan insett att de behövt en. Jag hoppas Vara slipper göra samma misstag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista