1 av 2
2 av 2
Götene

Elev hade vapen på Fornängsskolan

Uppdaterad 15:32
Polisen larmades till en högstadieskola i Götene nu på förmiddagen, efter uppgifter om att en elev hade ett vapen i skolan och hotade andra elever.

Flera polispatruller larmades till Fornängsskolan i Götene, efter att en elev gått och hämtat ett paintball-vapen som han lade in i sitt elevskåp.

- Vi har förhört eleven som berättar att han lånat ett paintball-vapen av en kompis. Vapnet skulle användas till lek efter skolan, säger Carina Andersson, polisens yttre befäl vid insatsen.

Det var en flicka på Fornängsskolan och hennes pappa som larmade polisen till Göteneskolan. Flickan och en kamrat säger att de hade hört pojken uttala ett dödshot mot personer på skolan. De säger också att de sett pojken skjuta med ett gevär intill skolan.

Geväret visade sig senare vara ett paintballgevär.

Till polisen har pojken sagt att han hämtat paintballgeväret för att använda det efter skolan. Han förnekar att att han skulle ha uttalat några hot och att han ska ha skjutit intill skolan.

– Han har inte hotat någon. Han har inte haft vapnet framme i skolan, utan bara inlåst i sitt skåp, säger Carina Andersson, yttre polisbefäl.

Händelsen i Götene inträffade bara några veckor efter dödsskjutningarna på skolan i Finland.
- Ett larm av det här slaget tas på stort allvar, och vi får vara glada att allt var lugnt, säger Carina Andersson.

Den som är under 18 år får inte ha paintball-vapen, som räknas till de tillståndspliktiga vapnen. Det är i nuläget det brottet eleven är misstänkt för.

Skolans rektor Gunnar Nordlie blev chockad av de första uppgifterna som nådde honom.
- Men när jag hörde vilken elev det var, en kille jag känner, så var jag inte lika orolig.

Händelsen ledde till mycket ryktesspridning, och skolans personal ska under eftermiddagen tala vidare med eleverna om händelsen och deras känslor kring den.

Fornängsskolan är en högstadieskola med 340 elever och 50 anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".