Vara kommun tvekar om att stänga skolor

Åtta av nio strejkdrabbade kommuner i Skaraborg kommer att hålla sina skolor öppna - om Kommunals strejk bryter ut på måndag. Undantaget är Vara kommun, där kommunstyrelsen ska besluta på söndag kväll om skolorna ska öppnas. Om kommunledningen ger klartecken kör den över politikerna i barn- och utbildningsnämnden, som redan beslutat att skolorna ska hållas stängda.
Om konflikten mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarna inte är löst på måndag, så går 137 kommuner i landet ut i strejk. Bland dem finns nio kommuner i Skaraborg: Essunga, Grästorp, Gullspång, Hjo, Karlsborg, Skara, Tibro, Vara och Falköping. Radio Skaraborg har i dag gjort en rundringning till kommunerna. Alla kommuner - utom Vara - har redan beslutat, att politikerna kommer att låsa upp skolorna, när de Kommunalanslutna vaktmästarna strejkar. I Vara har barn- och utbildningsnämnden (BUN)beslutat, att skolorna ska vara stängda första veckan. Därefter ska ett nytt beslut tas om att eventuellt öppna skolorna igen. Men BUNs beslut kan omprövas redan på söndag kväll. Då har kommunledningen i kommunstyrelsen i Vara ett extramöte om skolorna ska öppnas eller vara stängda.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".