Busstrejk hotar att stoppa kollektivtrafiken

Bussbranschen rasar över fackförbundet Kommunals nya varsel att ta ut 18 000 bussförare och spårvagnsförare i sympatistrejk från den 4 juni. - Som varslet är lagt kommer all linjetrafik och alla skolbussar att stanna upp, säger Claes Olofson, ordförande i Bussbranschens Riksförbund.
Kommunal varslade i dag om en upptrappning av konflikten för att sätta stopp på arbetsgivarna. Klockan 12.00 den 4 juni tas bussförare och spårvagnsförare över hela landet ut i strejk - om konflikten inte är löst tills dess. Bussbranschens arbetsgivare tecknade så sent som i januari ett nytt avtal. Även den gången hotade en konflikt att bryta ut. - Att bli indragen i det här känns inte bra, säger Claes Olofson. Han är medveten om Kommunals strategi när fackförbundet hotar med att lamslå kollektivtrafiken. - De vet ju att kollektivtrafiken är viktig speciellt i storstadsområdena. Den gäller mer än om några dagisfröknar är ute i konflikt, säger Claes Olofson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".