MARIESTAD

Vårdpersonal utan larmtelefon när teleoperatören uppgraderade

Ett avbrott i mobiltelefon-operatören Telenors system natten till onsdagen gjorde att mobiltelefonerna dog för hemvårdspersonalen i Mariestad.
Hemvårdens insatser bygger på att patienterna kan larma och få hjälp dygnets alla timmar, så när vårdpersonalens viktigaste arbetsredskap lade av blev oron stor.

Mobiltelefonerna som hemsjukvårdens nattpatrull använder började att tuta upptaget och pågående samtal bröts. Personalen kunde sen varken ringa eller ta emot samtal.

Britt-Marie Kvist, chef för hemvårdens nattpatrull i Mariestad, säger att vårdpersonalen upplevde teleavbrottet som olustigt.

- Man blir stressad, man är rädd att man missar någon brukare som behöver en insats och det skapar oro om vi inte kommer när det är tänkt att vi ska komma. Det är inte acceptabelt att det är så här.

Problem under hela natten
Telefonproblemen började vid halvtvåtiden på natten och först klockan nio på morgonen fick man bekräftat från operatören att avbrottet var ett planerat sådant och berodde på att telesystemet skulle uppgraderas.

Britt-Marie Kvist är besviken över att ingen information gick ut till hemvårdsenheten om det planerade teleavbrottet. Hon säger att nattpersonalen på egen hand fick skaffa information om vad som var på gång.

- När en operatör tänker uppgradera eller göra någonting med sitt nät så måste ju vi, oavsett om vi jobbar dag eller natt, få veta att telefonin, som har så stor betydelse i vårt arbete, fungerar.

Ingen patient drabbad
Varje nattpass åker hemvårdspersonalen flera rundor i Mariestads kommun, till patienter som behöver regelbunden hjälp, men personalen åker också ut på 25-30 larm varje nattpass, berättar Britt-Marie Kvist.

Hittills finns det ingenting som tyder på att någon patient farit illa under timmarna med telefonproblemen, men Britt-Marie Kvist undersöker fortfarande saken.

- Det är  som sagt inte acceptabelt att inte vårt viktigaste redskap i arbetet fungerar. det här måste man på något sätt gå vidare med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista