I bilaffären blir många potentiella kunder osäkra och vill vänta med köp. (Foto:Scanpix)
SKARABORG

Bilköparna avvaktar i tuffa tider

Försäljningen av nya bilar har gått ner och det är en av orsakerna till den senaste tidens stora varsel inom svensk bilindustri. I Sverige har försäljningen av nya bilar minskat med över 10 procent hittills i år.
Och bilförsäljarna i Skaraborg märker att bilspekulanter nu väljer att vänta med köp.

Kunderna hos bilförsäljarna tänker till en extra gång innan de köpter bil, bekräftar säljare för Radio Skaraborg.

Örjan Bolin från Skövde funderar på att köpa ny bil, men har beslutat sig för att vänta. 

- Jag kommer nog att tänka till ordentligt innan jag gör ett köp, säger han. Med sådan oro som är på ekonomimarknaden så blir man försiktig.

Harry Persson, som säljer Volvo och Renault i Skövde, berättar att förra året var ett rekordår med bra försäljning. I våras märktes dock en nedgång och nu är försäljningssiffrorna på samma nivå som 2004.

Han märker speciellt att yngre kunder, med huslån och osäkra jobb, väntar med bilköp.

- Det är klart att vi märkt en nedgång, det får jag lov att säga. Det är tufft både på begagnat och nytt. Det är privatkonsumenten som avvaktar sina köp, oftast.

På Bilia i Mariestad har försäljningen sjunkit med 5-10 procent hittills i år.
Men trots varsel och bankkriser är försäljningschefen Kenneth Bergström inte så orolig över utvecklingen.

- Om bilen går sönder för någon som bor på landsbygden så måste han ju ha en bil att ta sig till jobbet eller till affären eller skjutsa barnen med. Vi har ju inte andra kommunikationer än bilen egentligen. Vi har varit med om det här förr, så om någon månad tror jag att vi är tillbaks i samma nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista