SKARA

Lång väntan på ryggoperation - "Det finns ingen vårdgaranti!"

Tre månaders väntan som längst är vad patienter ska behöva vänta på behandling med vårdgarantin.
Men Roland Sultan i Varnhem har väntat betydligt längre än så.
Efter en ryggoperation har han i snart två år gått med skruvar kvar i ryggraden och i flera månader lidit av svår smärta.

Enligt vårdgarantin skulle Roland Sultan ha opererats i ryggen redan för åtta månader sedan, men än har han inte fått hjälp för sina smärtor, som tros orsakas av skruvar från en tidigare operation.

- Operationen påverkar nerverna ned till benen och fötterna, så det känns som om jag går i brännässlor. Sedan har jag svårt att sova och är alltid trött och har svårt att koncentrera mig, så det påverkar fruktansvärt mycket.

Utan sambon Catarina Samuelssons stöd, skulle Roland Sultan inte ha klarat sig igenom det här, säger han.

- Utan henne hade jag inte suttit här i dag. Jag hade så fruktansvärt ont och då är jag inte kapabel att klara mig själv.

Åtta månader efter att Roland Sultan enligt vårdgarantin skulle opererats, så har han fått ett brev från Stockholm. Sjukhuset i Nacka meddelar att de snart kan ge honom en tid.

Catarina Samuelsson är glad att någonting händer och att ett meddelande från sjukhuset nu kommit.
Men hon är på det hela taget missnöjd med den situation som uppstått.

- Det finns inget som kan kallas vårdgaranti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista