Skaraborg

Brist på övervakare till dömda

Det råder brist på frivilliga övervakare inom frivården i Skaraborg. Frivårdschef Lena Johansson säger att det blir allt svårare att få tag i övervakare när det behövs.

- Vi får försöka hitta övervakare geom bekantas bekanta och ibland kan till och med den som ska övervakas föreslå en lämplig person, säger Lena Johansson.

Den som döms till skyddstillsyn eller är villkorligt frigiven får en övervakare.

I Skaraborg är det ungfär 350 personer som har övervakare just nu, och av dem har sju av tio en lekmannaövervakare, alltså en stödperson som på ideell basis träffar den dömde ungefär en gång i veckan.

- Det ökade behovet av övervakare beror främst på att antalet dömda till skyddstillsyn blir fler, säger Lena Johansson.

Frivården har precis startat en kurs för lekmannaövervakare. En av dem som deltar är Heidi Pirklbauer, som fick sitt första uppdrag lite av en slump för ett och ett halvt år sen.

- Det var en bekant som frågade och vi träffas även annars så varför skulle jag inte kunna vara övervakare, frågade sig Heidi Pirklbauer. Hon vill vara en vän som kan hjälpa sin klient så gott hon kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".