Skara

Second hand-butiker hotas av nya regler

Ideella föreningar kan i framtiden tvingas betala moms på sina inkomster. Alf Hansson, ordförande för den Röda Kors-krets som driver Kupan i Skara, anser att momsplikt skulle slå hårt mot Röda Korsets hjälpverksamhet. Men på Finansdepartementet finns visst hopp om en lösning.

- Vinsten kommer att ätas upp om vi inte höjer priset och höjer vi finns en risk att vi tappar våra kunder. Det är synd att man inte ska kunna köpa saker till en billigt pris, säger Alf Hansson.

I dag finns ett undantag i skattelagen som gör det möjligt för Röda Korset i Sverige att slippa moms på den försäljning som bedrivs till exempel i second hand-butiker.

Butikerna tjänar två syften: Dels drar de in pengar till Röda Korsets olika hjälpprojekt, dels utgör också de en möjlighet för dem i små omständigheter att köpa kläder och möbler billigt.

Båda dessa syften riskerar att omintetgöras om Sverige inte lyckas behålla undantaget. Det pågår en process mellan EU och Sverige, och när det blir besked i frågan är oklart.

Kupan i Skara drivs med hjälp av sammanlagt nästan 100 frivilligarbetare. Alf Hansson hoppas att den här verksamheten ska få fortsätta.

- Jag hoppas det, för vår verksamhet är både effektiv och ekonomiskt försvarbar.

På finansdepartementet finns det visst hopp att det hela ska lösas till Sveriges fördel.

- Det finns möjligheter att undanta viss verksamhet som drivs av allmännyttiga, ideella föreningar, säger Ulrika Hansson, ansvarig tjänsteman på finansdepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".