Ny utbildning till kriminalvårdare

På Hellidens folkhögskola i Tidaholm har en helt ny kriminalvårdsutbildning för arbetslösa startat. De sökande valdes delvis ut med hjälp av intervjuer, för att hitta rätt personer, säger projektansvarige Lennart Pettersson:
- Man ska tycka om att arbeta med människor och kunna arbeta i grupp, säger han.
- Jag hoppas att alla deltagarna på den här första kursen ska få jobb inom kriminalvården. Sedan är vår förhoppning att vi ska kunna fortsätta med en ny grupp nästa år, säger Lennart Pettersson. Den förberedande kriminalvårdarutbildningen vänder sig till de som är eller riskerar att bli arbetslösa, som behöver läsa in gymnasieämnen och som är lite äldre. I den ettåriga utbildningen ingår praktik på Tidaholmsanstalten en dag i veckan och obligatoriskt sommarjobb där i minst sex veckor. En av de 16 eleverna är Bengt-Åke Svensson, som efter 28 år på Posten nu skolar om sig. - Jag ser det här som en nystart i livet. Förhoppningsvis passar jag för detta, säger Bengt-Åke Svensson. - Det handlar nog om att kunna vara lugn och behärskad i de svåra situationer som kan uppstå. Utbildningen sponsas bland annat av EU och av Tidaholmsanstalten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".