Övervakningen kan gå för långt, menar Justitiekanslern. (Foto:Scanpix)
SKÖVDE

JK reagerar mot Biltema: - "Övervakningen går för långt"

Biltema i Skövde har fått ett alldeles för generöst tillstånd för övervaknings-kameror, anser Justititiekanslern, som nu överklagar beslutet om kameraövervakning.

Biltema-kedjan öppnade butik i Stallsiken i Skövde under sommaren och i september gav Länsstyrelsen klartecken för kameraövervakning.

Tillståndet gäller inte bara övervakning vid kassor och entréer, utan även av stora delar av affären.
Totalt 20 kameror fick sättas upp, godkände Länsstyrelsen.
Butiken fick dessutom tillstånd att lagra inspelade filmer i högst en månad.

Redan nu har butiken haft problem med snatterier. Vid ett tillfälle när personalen ingrep mot en snattare upptod tumult och stämningen blev hotfull.

För generöst tillstånd
Men Justitiekanslern, JK, som ser över människor rätt till integritet i samhället, tycker att butiken har fått ett alldeles för generöst tillstånd när det gäller kamerorna.

JK konstaterar att det säkert kan hända att snatterier förekommer i butiksmiljön, men att det inte finns någonting som tyder på att just den här affären är extra utsatt för brott.

JK menar vidare att kamerornas placering i Skövdebutiken gör att så gott som alla som besöker butiken kommer med på inspelningen.

Risk för upptrappning
Det här är att gå för långt i övervakning, och det finns en risk för en upptrappning av övervakningsnivån i samhället som inger betänkligheter, skriver JK, som därför överklagar beslutet om kameror i butiken till Länsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".