Mariestad

"Rökning är ingen mänsklig rättighet"

Kriminalvården svarar nu på kritiken mot rökförbudet i fängelserna. Personalexperten Ann-Katrin Älgevik säger att det är viktigare att skydda de anställda från passiv rökning, än att låta rökarna få röka. Och på Tidaholmsanstalten har rökförbudet införts utan problem.

Under året har Kriminalvården stegvis infört rökförbud inomhus och stängt rökrummen på landets fängelser. Ett av skälen är att personalen ska slippa utsättas för passiv rökning

På Mariestadsanstalten har detta orsakat turbulens, och kritiserats av såväl interner som anställda inom Kriminalvården.

- Beslutet handlar om de anställdas arbetsmiljö, säger Kriminalvårdens personalexpert Ann-Katrin Älgevik.
- Det är ingen mänsklig rättighet att få röka, det har Justitieombudsmannen slagit fast, och det är otänkbart att återinföra rökrum igen på fängelserna.

De intagna som får problem med abstinens ska få hjälp av tuggummin och annat, säger hon, och dessutom föreslår hon åtgärder för att sysselsätta de intagna:

- Jag vet att på något häkte har de köpt in pussel och annat att sätta i händerna på folk, säger Ann-Katrin Älgevik.

Positivt i Tidaholm

På Tidaholmsanstalten infördes de nya reglerna redan i fjol, och det har fungerat bra.

- Både intagna och personal upplever att det har blivit bättre, och det luktar inte längre lika illa, säger kriminalvårdsinspektör Tomas Sörman.

Införandet av rökförbudet har inte vållat några problem och en förklaring är att de intagna har goda möjligheter att vistas utomhus i sina promenadgårdar.

- De har en hel del utomhustid - och därmed också röktid, säger Tomas Sörman.

Han instämmer i resonemanget att rökning inte kan betraktas som en mänsklig rättighet.

- Det är ju inte tillåtet att röka överallt i samhället, och det borde också vara en mänsklig rättighet att inte utsättas för tobaksrök när man inte själv vill det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".