Skara

Krogpersonal berättade om tafsande chef

Det har nu varit rättegång mot den krögare från Skara som anklagats för att sexuellt ha ofredat fyra yngre kvinnor som varit anställda på krogen.
Kvinnorna berättade liknande historier.
Krögaren nekar till anklagelserna.

Brotten ska ha ägt rum under hösten och vintern förra året och enligt kvinnorna ska krögaren ha ofredat dem både genom beröringar och uttalanden.

I Lidköpings tingsrätt berättade de fyra kvinnorna att de alla till en början trivdes bra på Skarakrogen, men att det bara dröjde någon vecka innan de lade märke till att deras chef öppet drack alkohol under arbetstid.

Han var full nästan dagligen och uppförde sig så äckligt och framfusigt på ett sätt som fick kvinnorna att känna sig kränkta, berättade de. De vågade arbeta ensamma med krögaren av rädsla för vad han kunde ta sig till när han blev full.

Erbjöd betalning för hotellvistelse
Alla fyra berättar om att krögaren vid flera tillfällen pressat sin kropp mot dem och tagit dem på rumpan. 

Han ska även ha kommenterat en av kvinnornas urringning och bröst och försökt kyssa en av dem.

En kvinna berättar att krögaren har tjatat om att de tillsammans ska hyra sviten på ett hotell i stan. När hon sagt nej erbjöd han henne betalning om hon följde med.

De fyra kvinnorna lämnade arbetsplatsen efter några månader då de inte kände sig trygga där.

En av tjejerna berättade att hon mått psykiskt dåligt och inte kunnat arbeta på flera månader efter det som inträffat.

Nekar
Krögaren nekade till alla anklagelser. Han menade att det är trånga utrymmen på restaurangen och att det är lätt att stöta emot varandra av misstag. Han sa också att han ibland skämtat med personalen och de kan ha missförstått honom.

Åklagaren yrkar på villkorlig dom och skadestånd.

Krögarens försvarsadvokat menar att anklagelserna egentligen inte ens räcker för att kunna åtala för sexuellt ofredande:

- Som jag uppfattar lagen och praxis så krävs det en beröring av antingen bröst eller könsorgan. Det har inte skett i det här fallet, säger Lars Schmidt.

Dom meddelas om två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista