Skaraborg

Tusentals barn har missbrukarföräldrar

I en rapport från Statens Folkhälsoinstitut framgår att det i Sverige finns 385 000 barn som lever med föräldrar som missbrukar alkohol.
20-åriga Linda från Falköping var ett av dem:
– Jag var rädd för mina föräldrar och för vad de kunde göra med varandra. Det var mycket bråk och slagsmål som jag fick rycka in i, säger hon.

Bara i Falköping räknar kommunen med att det finns 1 000 barn mellan 0 och 17 år som lever med missbrukande föräldrar.

Att nå de här barnen är inte så lätt, säger Ingegerd Ljung som arbetar med kommunens stödverksamhet, eftersom föräldrarnas missbruk ofta är dolt för omvärlden, och det finns många känslor av skuld och skam, inte minst hos barnen.

Linda växte upp i ett hem där vissa dagar var lugna, medan andra var jobbigare:

– Vissa dagar, särskilt i slutet av månaden, var verkligen inte bra. Mycket alkohol, mycket bråk och väldigt otryggt. Men det var min verklighet och jag visste inte om något annat.

Räddningen kom när Linda var 13 år och flyttade till ett familjehem. Samtidigt gick hon med i en samtalsgrupp:

– Det var jättebra, något av det bästa jag har varit med om. Jag fick lära mig mycket som ett barn behöver veta, till exempel att jag kunde få vara ett barn och att det inte var närmalt att vara så utsatt.  

Sju år senare har Linda jobb och egen lägenhet. Hon tycker att hon klarat sig bra.

- Jag mår bra. Jag har mitt liv och kontakt med mitt familjehem.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista