Vara

Oro i Vara efter varselvåg

I Vara kommun oroar sig nu många för framtiden efter varslet på Volvo Penta. Nu måste kommunen se över vad man kan göra för att hjälpa de drabbade.
- Det blir svårt att hitta nya arbetstillfällen, säger näringslivschefen i Vara, Ann-Britt Martinsson.

I Vara kommun funderas det just nu på hur man kan hjälpa de företag på Varaslätten som drabbas av lågkonjukturen. De senaste veckorna har varit dystra.

Asko Cylinda varslade 25 personer om uppsägning i slutet av september och nu riskerar 90 anställda personer på Volvo Penta att bli arbetslösa.

- Även de företag som inte varslar kommer nu att se om sitt hus, och därmed blir det svårt för de uppsagda att hitta nya jobb, befarar Varas näringslivschef Ann-Britt Martinsson.

Hon utesluter inte att det också kan komma nya varsel inom Vara kommun.
Fler utbildningsplatser är viktigt för att kunna möta framtiden anser Ann-Britt Martinsson.

- Det är vad företagen vill ha hjälp med, och helst att samhället betalar för kompetensuteckling till anställda, så att företagen kan behålla sin personal i väntan på att det ska vända.

Ann-Britt Martinsson tror att situationen kommer att leda till att framför allt unga ändrar sitt tänkesätt.

- Många ungdomar som tidigare gått direkt till industrin kommer nog att börja fundera på att vidareutbilda sig i stället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista